Сеизмолог от БАН успокои българите заради земетресението в Турция: Не може

...
Сеизмолог от БАН успокои българите заради земетресението в Турция: Не може
Коментари Харесай

Петя Трифонова от БАН: България не може да бъде пряко засегната от земетресението в Турция

Сеизмолог от Българска академия на науките успокои българите поради земетресението в Турция: 

Не може да се планува какво следва оттук насетне, структурата на земетресението с магнитуд 7,8 е задоволително огромна, че като се пренатоварят обособени нейни елементи, да може да задейства друга част от нея и тя да създаде това събитие. Мощността му е доста огромна. Земетресение с подобен магнитуд има енергиен еквивалент на атомна бомба с изригване от 130 мегатона. България е задоволително надалеч, че да не може да бъде директно наранена от протичащото се в Турция. Това сподели за " Твоят ден " по Нова нюз Петя Трифонова, зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българска академия на науките.

По думите й над 350 афтършока има от началото на първото земетресение. " През 5-6 минути има нов трус. Тази серия може да продължи повече от година, с наклонност за понижаване на броя и интензивността. Обикновено след такова събитие не следват мощни земетресения. Територията, охваната от сеизмичната интензивност е два пъти по-голяма от територията на България. Активираха се съвсем всички сектори на структурата на Източно-анадолския разлом. Енергията, която се излъчва, натоварва прилежащите структури ", съобщи тя. И добави, че в Турция има система за предизвестяване, само че тя се задейства след първите талази, само че не може да планува трус.

Според нея събитието е ужасно, а броят на жертвите ще нарасне най-малко двукратно. " Турция и Гърция са доста сеизмични зони. У нас също не е безвредно, само че в случай че се проектират вярно постройките, няма да има от какво да се притесняваме. Колеги от Турция са ми споделяли, че сеизмичните рискове в страната им са добре изучени, проблем е контролът на строителството. По Северно-анадолския разлом се очакваше земетресение. Там е потвърдено по-активната конструкция ", изясни сеизмологът. И добави, че в Турция в учебно заведение се образоват по какъв начин да реагират при земетресения.

" Първото нещо е да се изключи газ, ток, всичко да се спре и в случай че могат хората, незабавно да се изоставен постройката. Не би трябвало да се употребява асансьор, само че и стълбите са уязвимо място. Трябва допустимо по-бързо да се напусне постройката или при неспособност да се скрием под маса, бюро или под рамката на вратата. Първата вълна постоянно се усеща като удар изпод, по-късно стартира люлеене, а след това и люшкане. Когато всичко спре, е целесъобразно да се излезе на открито ", разкри доцент Трифонова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР